2015. június 30., kedd

Fehér kenyér

Kb. nyolc éve sütöm a kenyeret. Szerencsére jól választottam kenyérsütőgépet és a hozzáadott receptek is szinte tökéletesek voltak. De már nagyon untam,hogy folyamatosan számolgatnom kellett,hogy programozzam be a gépet, hogy biztosan hazaérjen valamelyikünk mire kisül. Arról nem is beszélve,hogy milyen bosszantó volt a kenyér alján a keverőlapátok által hátrahagyott lyuk.... Aztán csoda történt mert kaptam egy (szinte) tökéletes receptet!

Hozzávalók:

  • 800 ml víz
  • 30g élesztő
  • 1kg liszt
  • 20g só
  • 40g cukor
Az élesztőt futtasd fel 200 ml langyos vízben 10g cukorral és egy kevés liszttel.
Majd egy nagyobb tálban gyúrd vagy keverd össze robotgéppel a többi hozzávalóval együtt.
Takard le a tálat és meleg helyen keleszd 1 órán át. Én egyszerűen csak "becsukom" a mikróba...
Melegítsd elő a sütőt 250 °C fokra és tedd be azt az edényt is amiben a kenyeret sütni fogod. Én egy zománcozott lábast használok. Fontos,hogy az edény is felmelegedjen, különben beleragad a kenyér.
Közben a kenyértésztát jól belisztezett nyújtólapra öntsd ki. Kicsit húzogasd szét majd hajtsd háromba, és az ellenkező irányba félbe. Lisztezd be, majd a hajtással lefelé tedd a forró edénybe.
Takard le egy fedővel és süsd 45 percig.
Ha sültebben szereted akkor az utolsó 10-15 percre vedd le a fedőt és anélkül süsd.
Borítsd ki egy sütőrácsra és hagyd kihűlni.
Ne ijedj meg, amikor kiveszed a sütőből a kenyeret elég kemény állagú lesz, de ahogy hűl ropogós állagúvá válik.


1 megjegyzés: