2015. augusztus 29., szombat

Szilvás gombóc

Ebből a mennyiségből 14-16 gombóc jön ki. Érdemes belőle nagyobb mennyiséget csinálni és egy tálcán egymástól kicsit távol,hogy ne ragadjanak össze néhány órára betenni a fagyasztóba. Utána bezacskózni.

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya (az új nem jó hozzá)
  • 1 nagy csipet só
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj
  • 16 szem szilva
A burgonyát enyhén sós vízben, héjában főzd meg. Majd hámozd meg és még melegen törd át.
Ha kihűlt add hozzá a margarint, a tojásokat és annyi  lisztet,hogy lágy legyen a tészta. 
Addig a szilvákat magozd ki és a helyére tegyél egy mokkáskanál cukrozott fahéjat.
Nyújtsd ki kb. 1cm vastagságúra a tésztát és vágd fel 10x10 cm-es négyzetekre. Tegyél mindegyik közepére a fahéjas szilvából,majd hajtsd rá a tészta széleit és formázz belőlük gombócot.
Forrásban lévő sós vízbe rakjuk. Egyszer óvatosan keverd át nehogy leragadjon. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére még 5 percig főzd majd szűrőkanállal szedd ki. Alaposan csöpögtesd le és az olajon megpirított zsemlemorzsában forgasd meg.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése