2016. július 15., péntek

Mascarponés-Joghurtos gyümölcsös pite

Eredetileg pite alappal készül ez a nagyon finom desszert, de kipróbáltam zabpelyhes alappal és nagyon finom lett úgy is. A lekvár nem feltétlenül szükséges, de nekem jól jött a zabpelyhes alaphoz amit egy kis baleset ért...

Hozzávalók a tésztához 29 cm-es piteformában:

  • 100 g vaj
  • 200 g liszt
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
Egy mély tálba szitáld a lisztet majd add hozzá a sót és a sütőport. Ezután a vajjal morzsold addig amíg a tészta össze nem áll. Majd add hozzá a tejfölt és dolgozd össze úgy, hogy a tészta rugalmas legyen. Ha ragad adj hozzá még egy kevés lisztet. Vajad ki a piteformát majd nyújtsd ki a tésztát és óvatosan tedd a formába. Szurkáld meg villával és süsd kb. 15 percig. Célszerű a pite aljára egy sütőpapírra sütőrizst tenni,hogy a tészta ne púposodjon fel. 

Hozzávalók a tésztához 22 cm-es tortaformában:
  • 150 g zabpehelyliszt vagy finomliszt
  • 100 g zabpehely
  • 30 g nádcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g kókuszzsír vagy vaj
  • 1 tojás
  • 10 g sütőpor
A hozzávalókat villával dolgozd össze, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába egyenletesen nyomkodd bele.
180 °C-os előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd meg.
Ha már langyos akkor óvatosan távolítsd el róla a sütőpapírt. Ha véletlenül széttörik vagy kiszáradna sütés közben akkor sincs baj. Morzsold össze és a tetején a gyümölcsökből készített lekvárt oszlasd el. 

Hozzávalók a töltelékhez: 
  • 250 g mascarpone
  • 400 g görög joghurt
  • 40 g porcukor
  • 1/2 citrom reszel héja
  • 1 csomag Zselatin fix
  • 700 gr gyümölcs vegyesen
  • 10 g pektin vagy zselatin
  • 40 g szeletelt mandula
A gyümölcsből 250-300 g-ot vegyél el és ízlés szerint cukrozd meg. Forrald fel majd add hozzá a pektint vagy a zselatint. Alaposan keverd össze forrald még 1-2 percig majd vedd le a tűzről.
Hagyd kihűlni a pitével együtt.
Addig a mascarponét a joghurttal, a porcukorral, a reszelt citrom héjával együtt keverd össze majd add hozzá a Zselatin fixet. Óvatosan forgasd bele a maradék gyümölcs 3/4-ét.
A kihűlt piteformában egyenletesen oszlasd el a lekvárt majd kanalazd rá a mascarponés krémet.


A mandulát serpenyőben pirítsd meg és szórd a krém tetejére és díszítsd a gyümölccsel.

A hűtőben pihentesd 3-4 órán keresztül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése