2015. július 6., hétfő

Császárzsemle

A kelt tésztáról mindig azt hittem,hogy nagy ördöngősség megcsinálni. Pedig semmi más nem kell hozzá csak türelem. Abból viszont jó sok...

Hozzávalók:

  • 700 g liszt
  • 250 ml víz
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj 
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 20 g élesztő
  • a tetejére ízlés szerint szezámmag, tökmag (elhagyható)
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban. Nem kell az élesztőt felfuttatni. 
Ha kézzel dagasztod, akkor addig csináld amíg a tészta el nem válik az edény falától és a felülete fényes és hólyagos nem lesz.
Takard le,és keleszd 40 percig.
Borítsd ki a tésztát lisztezett nyújtólapra, majd oszd el 10-12 darabra. Gömbölyítsd és letakarva pihentesd 15 percig.
Ezután sodorj belőlük kb. 40 cm hosszú rudakat. Majd köss egy laza csomót.A lenti szálat lentről, a fenti szálat fentről hajtsd vissza a csomó közepébe.
Kivajazott tepsire tedd rá a zsemléket,majd letakarva pihentesd 40 percig.
Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
A megkelt zsemléket permetezd le jó alaposan vízzel, szórd meg a magokkal,majd újra permeted be a vízzel, így a magok nem hullanak le.
Kb. 25 perc alatt süsd pirosra, majd a sütőrácson hűtsd ki őket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése