2016. január 25., hétfő

Császárzsemle teljes kiőrlésű lisztből

Minden szempontból felveszi a versenyt a boltival és még másnap is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 300 g tönköly fehér liszt
  • 300 ml víz
  • 300 ml tej
  • 50 g vaj 
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g élesztő
  • a tetejére ízlés szerint lenmag
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban. Nem kell az élesztőt felfuttatni. 
Ha kézzel dagasztod, akkor addig csináld amíg a tészta el nem válik az edény falától és a felülete fényes és hólyagos nem lesz.
Takard le,és keleszd 40 percig.
Borítsd ki a tésztát lisztezett nyújtólapra, majd oszd el 10-12 darabra. Gömbölyítsd és letakarva pihentesd 15 percig.
Ezután sodorj belőlük kb. 40 cm hosszú rudakat. Majd köss egy laza csomót.A lenti szálat lentről, a fenti szálat fentről hajtsd vissza a csomó közepébe.
Kivajazott tepsire tedd rá a zsemléket,majd letakarva pihentesd 40 percig.


Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
A megkelt zsemléket permetezd le jó alaposan vízzel, szórd meg a magokkal,majd újra permeted be a vízzel, így a magok nem hullanak le.
Kb. 25 perc alatt süsd pirosra, majd a sütőrácson hűtsd ki őket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése