2015. október 22., csütörtök

Körtés pite

Ennek a sütinek mindegy,hogy a tetejére rácsokat csinálsz a tésztából vagy befeded. Sőt ha nem zavar,hogy ronda lesz, akkor egyszerűen csak nyújtsd ki a tésztát, a körte gerezdeket helyezd el rajta, szórd meg a dióval és a csokival és hajtsd fel a tészta széleit.

Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g liszt
  • 100 g darált dió
  • 60 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 4 nagyobb körte
  • 50 g étcsokoládé
  • 60 g dió felaprítva
A tésztához a vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a porcukrot a darált diót és a tojásokat. Ruganyos tésztát kapsz.
Vajazz ki egy 23 cm-es kapcsos tortaformát. Oszd két részre a tésztát és jól belisztezett nyújtólapon nyújtsd fél centi vastagra és  tedd a tortaformába. Óvatosan nyomkodd körbe az oldalát. Nem baj ha beszakad,foltozd ki. Majd a tedd be legalább fél órára a hűtőbe a  tészta másik felével együtt amit fóliába becsomagoltál.
Hámozd meg a körtéket és vágd 4-6 gerezdre attól függően mekkorák.
Vedd elő a kibélelt tortaformát és a maradék tésztát.
A gerezdekre vágott körtét tedd bele a tortaformába, igazítsd el egyenletesen.
A körte tetejét szórd meg a felaprított dióval és csokoládéval.
A tészta másik felét nyújtsd akkorára mint a tortaforma és vagy takard be vele a pitét vagy vágd csíkokra és tedd rá a töltelék tetejére. A széleit nyomkodd össze, majd kend meg a tojásfehérjével. Ha a tésztával befedted a sütemény tetejét akkor villával szurkáld meg,hogy a gőz távozni tudjon.
165 °C-os sütőben süsd kb. 50 percig.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése