2015. július 12., vasárnap

Almás pite

Hozzávalók a tésztához:
  • 230 g liszt
  • 140 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 2 tojás
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
  • diónyi vaj
  • kevés liszt
  • 4-5 nagyobb alma (jonatán, jonagold, zöldalma akár vegyesen is)
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 marék mazsola
  • 1 tojássárgája
  • kevés tej
A tésztához a vajat morzsold össze a liszttel, majd add hozzá a porcukrot a reszelt citromhéjat és a tojásokat. Ruganyos tésztát kapsz.
Vajazz ki egy 23 cm-es kapcsos tortaformát. Oszd két részre a tésztát és jól belisztezett nyújtólapon nyújtsd fél centi vastagra és  tedd a tortaformába. Óvatosan nyomkodd körbe az oldalát. Nem baj ha beszakad,foltozd ki. Majd a tedd be a hűtőbe a  tészta másik felével együtt amit fóliába becsomagoltál.
Hámozd meg az almákat és vád hat gerezdre. Tedd egy lábosba a cukorral, a vajjal, a mazsolával, a gyömbérrel együtt. Lassú tűzön rotyogtasd 5 percig, majd szórj rá egy csapott evőkanál lisztet és keverd össze az 1 tojássárgájával elkevert tejjel.
Hagyd teljesen kihűlni.
Vedd elő a kibélelt tortaformát és a maradék tésztát.
A kihűlt almát öntsd bele a tortaformába, igazítsd el egyenletesen.
A tészta másik felét nyújtsd akkorára mint a tortaforma és takard be vele a pitét. A széleit nyomkodd össze, majd kend meg a tojásfehérjével. Villával szurkáld meg a tetejét,hogy a gőz távozni tudjon.
165 °C-os sütőben süsd 50 percig.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése